Яденето на само пет бадема на ден може да помогне при загуба на тегло чрез повишаване на нивата на здравословни мазнини в кръвта, доказа проучване на международна група учени.

Проучването установило, че участниците, които са яли само 57 грама от ядките, са имали повече здравословни мазнини в кръвта си след тренировка. В допълнение, яденето на бадеми всекидневно променя метаболизма и улеснява възпаление и стрес, коментират учените.

Смята се, че за тези ефекти е отговорна молекулата 12,13-HOME, която има положителен ефект върху метаболизма. Резултатите показват, че групата, която яде ядките, има 69% повече от молекулата в сравнение с контролната група.

Доброволците, които са консумирали 57 грама бадеми дневно в продължение на един месец преди тренировка, са имали повече от полезния 12,13-DiHOME в кръвта си веднага след тренировката, отколкото контролните доброволци. Проучването включвало група от 38 мъже и 26 жени, нито един от които не е участвал в редовни силови тренировки.

Тези от тях, които са яли бадеми, са имали 40% по-ниски кръвни нива на леко токсичната мазнина 9,10-di-HOME в сравнение с контролите.

Участниците съобщили и за по-малко умора и напрежение, по-голяма сила на мускулите на краката и по-малко увреждане на мускулите след тренировка, отколкото контролните доброволци.

Бадемите съдържат уникална и сложна комбинация от хранителни вещества и полифеноли, които могат да подпомогнат метаболитното възстановяване след стрес, обясняват учените.