Възрастните хора, които започват да ходят по-бавно, могат скоро да загубят способността си да се движат самостоятелно. Това заключение е на американски учени от Университета в Питсбърг (САЩ), чиято статия е публикувана в Journal of the American Geriatrics Society.

Учените са анализирали данни за 337 жители на Питсбърг и Мемфис, които през 1997-1998 г. са били на възраст между 70 и 79 години. По това време всички те лесно можели да ходят по 400 метра и да изкачват по 10 стъпала на стълбите. Участниците били помолени да тръгнат по различни маршрути и паралелно да изпълняват различни задачи с различна степен на трудност, като същевременно измервали скоростта на тяхното движение. Учените провеждали тези тестове на всеки шест месеца през следващите осем години.

До края на този период 204 участници загубили способността си да се движат самостоятелно и вече не можели да преодолеят разстоянието от 400 метра на двата си крака.

Учените установили, че колкото по-бавно било движението на участниците в началото на изследването, толкова по-трудно им било по-късно и толкова по-голям бил рискът от инвалидност.

Авторите на проучването смятат, че динамиката на промените в средната скорост на ходене може да се използва за оценка на риска от загуба на възрастните от способността им да се движат самостоятелно.