Продуктите с приставка „bio“, „eko“ или „organic“ се позиционират като органични продукти. По цял свят те се смятат за по-полезни за здравето на хората и околната среда. По рафтовете на магазините има достатъчно от тези продукти, има ги и в специализираните магазини. Но знаем ли за какво заплащаме повече и винаги ли в опаковката е това, което ни е обещано?

Какво представляват органичните продукти?

Органичните продукти (БИО продукти) са продукция на хранителната промишленост или на фермите, която се приготвя без химична преработка (или почти без нея). С други думи забранява се или се ограничава използването на синтетични пестициди, синтетични торове, изкуствени хранителни добавки, стимулатори на растежа и ГМО.

При преработката и производството на БИО продуктите не се използват прийоми, които намаляват хранителните свойства на съставките, като рафинирането например. Затова се смята, че органичните продукти са по-полезни от обикновените.

Защо органичните продукти са по-скъпи?

На рафтовете стойността на продуктите от тази серия може да се различава от нормалната с 20-30% в повече, а може да достигне и до 3-4 пъти над обикновената цена.

Има няколко фактора, които влияят на окончателната цена:

  • По-ниската продуктивност на органичните продукти;
  • По-голяма загуба на време при отглеждането и производството, както и по-внимателни грижи;
  • Загуби за сертифициране.

На последния пункт си струва да се спрем по-подробно. В Европа приставката „bio“, „eko“ или „organic“ се присъжда на селскостопанска продукция само и след проверка доколко процесът на отглеждане и готовата продукция отговарят на законовите изисквания. Сертификатът за органичните продукти изисква значителни финансови вложения. Такава проверка е дълъг и много щателен процес. При това фермерът получава сертификат за определен срок, след който трябва отново да го проверяват.

Така че не всяка фермерска продукция се смята за органична, а само тази, която е получила сертификат.

Винаги ли е оправдана цената на БИО продуктите?

Теоретично приставките „bio“, „eko“ или „organic“ могат да украсяват продукти, които не съответстват на високите изисквания към биологичните продукти.

Благодарение на отсъствието на химична обработка, тези продукти автоматично се отнасят към полезните храни. Но за това няма единно мнение. Засега само експертите могат да гарантират абсолютната безопасност и полезност на БИО продуктите. Останалите не виждат разлика в хранителните стойности между органични и „традиционни“ храни.

Може да се предположи, че и двете страни преследват търговски цели, заради което изборът остава на потребителя.