Хоспитализирани пациенти с COVID-19, които са приемали ниски дози аспирин дневно, за да се предпазят от сърдечно-съдови заболявания, са имали значително по-нисък риск от усложнения и смъртни случаи в сравнение с тези, които не са приемали лекарството, според ново проучване на американски изследователи от Университета в Мериленд.

Нещо повече, потребителите на аспирин са по-малко склонни да бъдат приети в интензивно отделение или поставени на вентилация. Такива данни бяха представени в списанието Anesthesia and Analgesia. Според учените това прави възможно използването на евтино и достъпно лекарство за предотвратяване на сериозни усложнения.

Това е важно откритие, което трябва да бъде потвърдено в рандомизирано клинично изпитване, казва ръководителят на екипа д-р Джонатан Чоу, асистент в катедрата по анестезиология. Ако нашето откритие бъде потвърдено, това ще направи аспирина първото широко предлагано лекарство без рецепта за намаляване на смъртността при пациенти с COVID-19, категоричен е той.