Многократно специалистите напомнят, че хората след 40-годишна възраст трябва да пият аспирин и неговите аналози, за да предотвратят образуването на кръвни съсиреци в по-зряла възраст. Последното проучване, представено от кардиолозите на Световния конгрес в края на август разкри, че ефектът на аспирина върху организма на възрастните хора няма такъв положителен ефект, както по-рано се смяташе.

Експертите отрекоха целесъобразността да се приема аспирин от хората, която нямат проблеми със сърдечно-съдовата система. Те предупреждават още, че неоправданата употреба на това лекарство може да доведе до кървене.

На конгреса били представени резултатите от проучване с участието на над 20 000 души, разделени по рискови фактори. Тези участници, които са имали най-малко сърдечни проблеми или дори са били напълно здрави, в резултат на приема на аспирин показали висок риск от кървене.

В тази връзка учените предлагат да не се препоръчва ежедневен прием на аспирин на здрави хора като превантивна мярка. Също така, с повишено внимание трябва да се предписва и на хората с висок риск от развитие на сърдечна недостатъчност.