Изследванията показват, че веществото апигенин, съдържащо се в магданоза, има противоракови свойства, предотвратявайки развитието на злокачествени тумори.

Общо досега са публикувани над 600 научни статии за ползите от магданоза и неговото „супер вещество“ в борбата с рака и превенцията на рака.

Списанието Oncotarget публикува резултатите от проучване, което показва, че добре познатият магданоз съдържа вещество, което има мощна способност да забавя прогресията на рака или дори да спре растежа му. Учените са открили, че това вещество апигенин забавя производството на ензима IKKa, свързан с растежа и прогресията на рака.

Проучвания на американски учени от Университета на Мисури потвърждават ефективността на магданоза срещу рак на гърдата. Авторите на друго проучване съобщават, че апигенинът е в състояние да унищожи голям брой клетки от рак на белия дроб.

Сушеният магданоз е един от най-мощните източници на апигенин, съдържащ около 13 000 mg на 100 грама. Пресният магданоз съдържа 225 до 300 mg на 100 грама.

Магданозът съдържа и етерични масла, които помагат за неутрализиране на някои канцерогени, отбелязват експертите. В допълнение, той е богат на каротеноиди, които предпазват клетките от увреждане, причиняващо рак.

Едно от хранителните вещества, с които магданозът е зареден, е витамин С, който е жизненоважен за имунната система. Този витамин е мощен антиоксидант, който предпазва клетките на тялото от вредното въздействие на свободните радикали, молекули, които причиняват оксидативен стрес, повишаващ податливостта към рак.