Сега е времето да похапнете диня на воля. А защо не и да свалите някои и друг килограм? Популярната динена диета е мечта за вкусна раздяла с излишните мазнини. Знаем ли обаче как?
Преди това, нека си отговорим на основния въпрос:
Защо динята може да смъква килограми?
-    Тя е нискокалорична – в 100 г от плода се съдържат 38 килокалории;
-    Динята има диуретичен ефект – тя успешно извежда от тялото излишните течности, като може да намали теглото ви с 1-2 килограма;
-    Влияе на чувството за глад – заради пълния стомах, и при това е със сравнително ниска калорийност;
-    Динята е сладка. Многобройните изследвания на физиолози показали, че за човешкия мозък сладкото е най-силният провокатор на усещането за ситост, така че да направите разтоварващ ден с диня ще е много по-леко, отколкото с някакъв зеленчук например.

Технология на динения ден

Разрешено е дневно да се изяжда по 1-1,5 кг диня, филийка ръжен хляб и сухар, като не бива да се пият чай или кафе.
Такива разтоварващи дни са полезни не само за фигурата. Те са отлично прочистване за целия организъм, защото вие се избавяте от токсините, пясъка, излишните соли, дори и от повишения холестерол, като същевременно давате „рамо” и на имунитета си.

Какво съдържа плодът?

- Основно вода – от 85 до 90%. За разлика от много други плодови сокове, динята не съдържа сложни захари, които изискват изработване на инсулин, а това значи, че може да се яде и от диабетици. Динята съдържа и минерални соли, тоест поддържа нормален водно солеви баланс и при това не нанася вреда на бъбреците ви.
- Фибрите в динята подобряват моториката на стомаха. При хора с проблемен стомашно-чревен тракт прекалената употреба на диня обаче може да предизвика диария, което пък води до обезводняване. В такъв случай плодът ще окаже обратен на желания ефект.
- Безценната фолиева киселина в плода (или витамин В9), без която човешкото тяло не може да се развива нормално, е необходима за строежа на ДНК и РНК, участва в деленето на клетките и регулира усвояването и преработката на белтъчините. Тя осигурява здравия цвят на кожата, подобрява храносмилането и повишава кърмата при младите майки.
- Магнезий. В 100 г диня има около 60% от денонощната норма за този микроелемент. Той осигурява нормалното усвояване на другите полезни вещества, в това число на витамините и минералите – калций, натрий, калий и други. Магнезият помага и за нормалното функциониране на мускулите и нервите. Честите симптоми при недостатъка му са крампи, тръпки, слабост и уморяемост. А в по-големи количества дефицитът на магнезий може да предизвика сърдечни проблеми, аритмии и дори инфаркт. Магнезият е полезен за бъбреците, тъй като предпазва от образуването на камъни в тях и намалява отлагането на сол в организма. Той се смята и за отличен антидепресант. Ако сте в лошо настроение повече от три дни, динената диета ще ви върне бодростта и силите.
- Интересно откритие направили американския учени от тексаския Център за изучаване на плодовете и зеленчуците, като доказали, че в сърцевината на динята се съдържа цитруллин - вещество, което в процеса на метаболизма се превръща в аргинин и ефективно разширява кръвоносните съдове. Затова действието на динята е по-добро и от виаграта.
От друга страна динята е силно диуретично средство. Яденето на диня заедно (или веднага след) с друга храна води до силно газообразуване, а при жените „в положение” това може да предизвика дори и болка.

Внимание!
Динената диета има своите противопоказания. Тя не бива да се прави при понижена функция на бъбреците (тъй като те просто няма да успеят да изведат излишната течност от организма) и при камъни в тях над 4 мм.
Както и при всяка друга монодиета, не бива да стоите на диня повече от два дни! А за два дни само, ясно е, няма как да отслабнете. Ще се избавите от излишната вода (до 1-2 кг), но не и от мастните натрупвания.
Затова за да започнете да губите сантиметри от талията, трябва да повтаряте тези „разтоварвания” редовно с прекъсване от 4-5 дни. При това в останалите дни храната ви не трябва да е много по-обилна. А такъв риск съществува!
Приблизителният срок на метаболизма на хранителните вещества в организма е три дни, тоест ако сте гладували в понеделника, в сряда и четвъртък трябва да очаквате засилен апетит. Затова по-добре се вземете в ръце и не зачестявайте с разтоварващите дни, за да не си докарате изтощение.
От друга страна динята е силно диуретично средство. Яденето на диня заедно (или веднага след) с друга храна води до силно газообразуване, а при жените „в положение” това може да предизвика дори и болка.