Паниката по целия свят поради заплахата от коронавирусната епидемия вече е засегнала някои продукти в аптеките. Например, инфрачервените термометри, маски за лице и продукти за миене на ръце започнаха постепенно да изчезват от продажбата. Всички тези антивирусни гелове не само скочиха в цената няколко пъти, но и се превърнаха в истински недостиг. Въпреки това, експертите предупреждават, че продуктите за миене на ръцете могат да бъдат безполезни, ако хората ги използват неправилно.

Измиването на ръцете е едно от най-ефективните средства за предотвратяване на разпространението на коронавируса. Ръцете трябва да се мият няколко пъти на ден, не забравяйте да се храните и преди да използвате не много чисти повърхности. Най-доброто би било да се използва обикновена топла вода със сапун, но ако няма такава, са подходящи и продукти за миене на ръце, продавани в аптеките. По правило те имат спиртна основа и са доста ефективни срещу вируси, засягащи дихателната система, които включват коронавирусът. Този вирус е особено уязвим към излагане на алкохол, показват проучвания.

Най-важното е правилното използване на тези инструменти. Необходимо е внимателно да ги разтривате не само върху повърхността на четките, но и да нанесете върху китките. Ако това не е направено, няма значение колко сте използвали. Вирусът може да остане на китките. Също така внимателно разтривайте пространството между пръстите и под ноктите. Само в този случай вероятността от заразяване ще бъде минимална, пише The ​​Daily Mail.