Употребата на антибиотици в детството е свързана с висок риск от развитие на психични заболявания, съобщава списание JAMA Psychiatry, като се позовява на изследване на датски учени.

В изследването на учените участвали 1 098 930 души, родени между 1996 и 2012 година. Специалистите отбелязали инфекции, от които доброволците боледували до 2013 година, включително и тези, които изискват хоспитализация, както и по-малко тежките заболявания, които се лекуват с противоинфекциозни препарати. Освен това били идентифицирани всички психични разстройства на основата на диагнози и рецепти, предписвани от лекарите.

Оказало се, че прекараните инфекции повишавали риска от развитие на психично разстройство с 1,84 пъти. Авторите установили още, че употребата на антибактериални препарати спомага за появата на разстройства от шизофреничния спектър, обсесивно компулсивно разстройство, разстройства от аутистичния спектър и синдрома на дефицит на внимание.

Тази връзка може да се обясни с взаимодействието между чревната микрофлора и централната нервна система, коментират учените. Известно е, че антибиотиците при млекопитаещите предизвикван изменения във видовия и количествен състав на бактериите в храносмилателния тракт, в резултат на което се влошават когнитивните им способности.