Това е витаминът на десетилетието, твърдят американските учени, а поданиците на САЩ вече пощуряха да се презапасяват с ценното вещество!
Защо? Защото този витамин играе изключително важна роля за намаляване риска от заболявания като атеросклероза, няколко вида рак, сърдечносъдови и автоимунни заболявания, за намаляване на костната плътност. Той е и важен фактор в борбата с множествената склероза и депресията.
За съжаление обаче, нивото на витамин D в кръвта ни е намаляло значително през последното десетилетие и при 77% от американците то е в съвсем недостатъчно количество!

Причините?

Все по-предпазливото излагане на преки слънчеви лъчи. През лятото, когато са на почивка или просто ходят из улиците, хората носят с шапки и използват слънцезащитни кремове и лосиони заради страха от рак на кожата. А лятното слънце е най-важният фактор за произвеждане на витамина D в организма, припомня проф. Майкъл Холиг от Бостънския университет.
Наднорменото тегло, от което страдат все повече американци, е другата причина за намаляване на количеството витамин D, тъй като мазнините задържат витамина и го правят по-труден за усвояване от организма.
Предвид всичко споменато дотук, учените са раздвоени в официалните препоръки.
Някои съветват за повече излагане на слънце, други твърдят, че не си струва риска.
Същевременно индустрията побърза да отговори на нуждите от витамин D, като увеличи производството му не само като фармацевтичен продукт във вид на разнообразни таблетки или капсули, но и като добавка към различни хранителни продукти. Американците вече купуват само мляко и портокалов сок, които задължително са обогатени с витамин D.

Какво количество витамин D

е необходимо дневно на организма?
Spring_Valley_Vitamin_D_3_1000_IU__150_gummies_470877453.jpgВъз основа на солидни доказателства, отнасящи се до ролята за витамина за костната плътност и намаляване риска от фрактури, американски експерти твърдят, че трябва да се консумира от 800 до 1000 единици дневно. Някои изследователи препоръчват възрастните да приемат дори двойно по-голямо количество.
От значение е обаче и в коя географска ширина живееш. В Мичиган например трябва да приемаш максималната доза, докато в Калифорния са достатъчни минимални количества. Фактор са също тенът и плътността на кожата – колкото по-тъмна е тя, толкова повече се възпрепятства абсорбирането на витамина.
В момента американците приемат средно от 200 до 600 единици, което според учените е твърде малко!

Дали излагането на слънце е единственият

най-добър начин за набавяне на жизненоважния витамин? Дори и ако цяло лято стоиш на плажа, през декември вече запасите ти от витамин D ще са привършили, твърдят експертите. Затова те препоръчват да се ходи на море на всеки 3 месеца. Но колко могат да си го позволят?
А какво биха казали учените за солариумите? Могат ли те да заместят слънцето?
Като средство за тен - да. Но те са също толкова опасни, колкото и директното излагане под слънчевите лъчи, твърди авторитетното списание Лансет онколоджи.
Данни от изследвания сочат, че младите хора, които използват солариум
развиват 75 пъти в повече меланома, отколкото тези, които не се подлагат на изкуствено облъчване.
Затова е много важно да се определи границата за излагана на слънце, без да има риск за заболяване на кожата. Как да се изчисли тя?
Все още не знаем къде да сложим границата за разумно излагане на слънцето, казва Patsy Brannon PH.D. Cornell University. Според нея е най-добре хората да използват и

други източници за набавяне на витамин D.

Кои са те, след като витаминът почти не се съдържа в храната?
Има го обаче в някои риби, като:
-    херинга – в 100 г се съдържат 1300 единици;
-    сьомга – 100 г има 850 единици;
-    сардина и риба тон - от 200 до 300 единици в 100 г;
Има го и в сока от портокали и млечните продукти, които изкуствено се обогатяват с  витамин D.
Може да си го набавите и с таблетки и капсули, които е препоръчително да съдържат витамин D 3, който е много по-наситен;
Възможно ли е витаминът да се предозира? Не, що се отнася до храната. Опасност има единствено, ако предозираш медикамента. Горната граница за него е 2000 единици дневно.

Хит в Америка в момента е Витамин D тест – правят го навсякъде срещу минимум 200 долара! А американците, както е известно, много лесно се подават на такива психози.

Защо е важен витаминът?

За здравето на костите – без него не може да се усвоява калцият;
За мускулната маса – мускулите имат витамин D рецептори, ако витаминът не достига, мускулите отслабват;
За намаляване риска от рак на простатата и други ракови заболявания;
За намаляване риска от сърдечна атака;
За предпазване от автоимунни заболявания;
За намаляване риска от инфекции;
За намаляване риска от множествена склероза;
За намаляване риска от ревматоиден артрит;
За намаляване риска от диабет.