През 2018 година американците са теглили кредити за 88 милиарда долара за плащане на лечения. А 65 процента от жителите на САЩ въобще не са търсили при нужда доктори, защото не могат да си го позволят. Това сочат данни от последното социологическо изследване в Щатите.

Подобна анкета била проведена и от West Health-Gallup, според която 1 на 8 американци миналата година е бил принуден да прибегне до заем, за да получи медицинска помощ.

Освен това една четвърт от американците били принудени да съкратят разходите си за здравеопазване или лекарства. Не стига, че у вас има много хора, които отлагат медицинска помощ или се отказват напълно от нея, но има и такива, които са принудени да вземат заеми, за да получат адекватна помощ, казва старши изследователят от Gallup Дан Уитърс.

През 2017 година в Щатите са изразходвани средно над 10 700 долара на човек здравеопазване, което превишава съответните суми в която и да е страна по света. Независимо от това обаче, Щатите си остават на най-ниското ниво по основни показатели за здраве сред развитите страни, сочат фактите.

Съкращаването на разходите за медицинско обслужване, особено на лекарствата, отпускани по рецепта, станало ключов предмет на разговори между президента Тръмп и законодателите.

Според федералните данни, американците изразходват 3,5 трилиона долара за здравеопазване, което е почти една пета от икономиката на страната. Очаква се през 2026 година тези разходи да нараснат до 5,5 трилиона.

Правителството и законодателите се надяват да направят тези разходи по-прозрачни, стремейки се да намаля цените.