Каролина Ортега участва в маратон на 16 април, само дни след като лекарите прогнозираха, че няма да може да ходи, съобщава The Daily Mail. 35 годишната Ортега се занимавала активно с бягане и участвала в маратони по цял свят, докато през май 2015 година започнала да изпитва скованост и бодежи в краката. След обстоен преглед лекарите ѝ открили рядък тип злокачествен рак в гръбначния мозък.

Неврохирургът Алан Леви, който трябвало да я оперира, съобщил на Каролина, че дори и при успешна операция вероятността тя никога повече да не може да ходи била 20%. А шансовете ѝ отново да започне да бяга, били един на сто. Каролина обаче била решена веднага да се върне в спорта!

Операцията по отделяне на тумора преминала успешно и въпреки мрачните прогнози, след курса с лъчева терапия Ортега много бързо се изправила на крака, започнала самостоятелно да се движи и дори да участва в състезания. Целта на Каролина обаче бил известният Бостънски маратон, който се смята за един от най-сложните заради хълмистия терен и дългото изкачване пред финала.

В поредният Бостънски маратон на 16 април тази година Ортега успешно преодоляла цялата дистанция. Според доктор Леви, шансовете за това да успее да пробяга целия маршрут след такава диагноза и преживяната операция, бил един на милион. Леви, който заедно със семейството на Каролина я подкрепяли по време на цялата дистанция и посрещнал пациентката на финала, бил потресен от силата на духа ѝ и способността на надскочи себе си. Само фактът, че тя въобще се реши да участва в маратона, я прави за мен свръхчовек, коментира неврохирургът.