Ако използвате алуминиеви съдове за приготвяне храната на детето, това може сериозно да му навреди, показало изследване на американски специалисти от Университета в Ашланд, според което подобна практика води до намаляване коефициента на интелигентност на детето и на успеха му в училище, пише Zee News.

Тези съдове се правят от различни метални отпадъци и могат да навредят на много хора, подчертават специалистите. Освен алуминий, материалът за изработването им съдържа живак и кадмий. Затова редовното използване на тези съдове се отразява негативно не само на успеваемостта на децата в училище, но и застрашават с появата на сърдечно-съдови отклонения.

Това предупреждават американските учени, след като изследвали качествата на алуминиеви съдове, изработвани в 10 развиващи се страни. Така установили, че една трета от образците представляват заплаха заради въздействието на живака, който се отделя от тях по време на готвене.

При използването на такива съдове се отделят още алуминий, арсен и кадмий, което се е случвало при 30% от образците. А нивото на алуминия превишавало шест пъти допустимите норми на Световната здравна организация.