Ако първият сексуален опит на младата жена е съпроводен с пиене на алкохол, то е много вероятно тя да попадне в рисковата група на сексуално насилие.

Американски учени от научноизследователския институт при университета в Бъфало анкетирали 228 жени на възраст между 18 и 20 години, които трябвало да споделят за сексуалния си опит и алкохолните навици. Средната възраст, на която дамите за пръв път пили алкохол, била на 14 години, а средната възраст на първия им полов контакт – на 16.

Първият сексуален опит, свързан с употребата на алкохол, се случва предимно извън контекста на отношенията с постоянния партньор, установили експертите. Такива жени (почти 20 %) оценявали своите спомени за раздяла с девствеността по-негативно, отколкото връстничките им, които придобили първия си опит в сексуалния контакт без съпровод на питие, защото разчитали на романтичните отношения с партньора.

Употребата на алкохол подлага момичетата на повишен риск от насилие от страна на сексуалните партньори, които обикновено са доста по-възрастни и агресивни. С времето такива млади жени продължават да са склонни да пият преди и по време на секс, с което попадат в групата на високия риск – те три пъти по-често стават жертви на изнасилване, коментират авторите на изследването.