Пиенето на алкохол - макар и изстуден, в горещо време заплашва да наруши терморегулацията на тялото. В резултат на това рискът от топлинен удар може значително да се увеличи. Дори и освежаващите алкохолни коктейли като мохито и джин-тоник не могат да освежават в топлината, предупреждава руският психиатър-нарколог Евгени Брюн.

Съдържанието на алкохол в алкохолните коктейли е токсично. Алкохолът променя тонуса на кръвоносните съдове (особено повърхностните), което нарушава терморегулацията. Ето защо в началото за кратко време човек се чувства облекчен, но след това го налягат слабост и отпадналост. Тогава рискът от топлинен удар се увеличава.

По-голямата част от удавените по време на плувния сезон са онези, които са в нетрезво състояние. Етиловият алкохол, съдържащ се в алкохолните напитки, има токсичен ефект върху сърцето, което го поставя да работи в екстремен режим. Поради контраста в температурата на плажа и във водата, по време на плуване може да получите коронарен спазъм. Ако на брега в такъв случай има кой да ви окаже медицинска помощ, то във водата това е почти невъзможно.

Климатиците, които охлаждат въздуха, също както алкохола могат да причинят такъв съдов спазъм, когато човек влезе от горещината на улицата в охладена стая. Такъв рязък преход в температурата може да увеличи и риска от обостряне на дихателните заболявания.