Алкохолиците по света са повече от наркоманите, сочи доклад на международна група учени, посветен на статистиката от 2015 година за употребата на цигари, алкохол и наркотици, публикувана в списание Addiction. Според нея смъртните случаи в света, свързани с пушенето, са 110 на хиляда души, с алкохол – 330, а с употребата на кокаин – 100.

Анкетите в различни страни по света показали, че около 15% от възрастните пушат редовно, а у всеки пети възрастен (над 18%) макар и веднъж месечно имало случай на злоупотреба с алкохола. В същото време само 3,8% от анкетираните признали, че употребяват марихуана, 0,77% - че употребяват амфетамини, 0,37% - че вземат опиоидни наркотици и 0,35% - за употреба на кокаин.

Най-много са алкохолиците и пушачите в страните от Централна, Източна и Западна Европа. В Източна Европа пуши повече от 24% от населението, в Централна Европа – почти 24%, а в Западна Европа – почти 21%. Към наркотиците са пристрастени най-много американците, канадците, австралийците и новозеландците.

Изчисленията показали, че пушенето отнема у хората от цялата планета най-много години здравословен живот, на второ място е алкохолът и чак на трето – наркотиците.