Съдът във френския град Тулуза бил принуден да разгледа жалбата на 39-годишната Марин Ришар и да излезе с решение в нейна полза, признавайки я за алергична към Wi-Fi. Оттук нататък в продължение на три години Марин ще получава инвалидна пенсия от 900 евро заради доказаното поражение, съобщава The Daily Mail.

Бившата радиопродуцентка Марин Ришар твърди, че страда от хиперчувствителност към електромагнитното излъчване (EHS), заради което в присъствието на всички съвременни електронни устройства – мобилни телефони, Wi-Fi-рутери, телевизори, пултове за управление и прочее – тя изпитва учестено сърцебиене, гадене и главоболие. Заради това й се е наложило да напусне работа и да заживее в откъснат селски район в Пиринеите, където няма дори електричество.

Ришар нарекла решението на съда „пробив”, тъй като съществуването на EHS засега няма научно потвърждение и не е признато от СЗО, въпреки че излъчването все пак действа на организма. По този начин Ришар станала първият човек в света, признат официално за поразен от EHS, който ще получава пенсия заради заболяването си.