Ароматната елха или борът могат да причинят симптоми на алергия при някои хора. Как да идентифицирате алергията към елхата и как да я избегнете, ако твърдо сте решили да имате живо коледно дърво за празника?

Най-напред трябва да знаете, че алергията може да се появи не само към живо дърво, но и върху изкуствено коледно дърво. Ако имате хроничен алергичен ринит или сте чувствителни към алергени, тези съвети ще бъдат полезни за вас, съобщава Healthline.

Какви са симптомите

Кожен обрив или сърбеж;

Сълзене или зачервяване на очите;

Алергичен ринит;

Кашлица;

Кихане;

Затруднено дишане.

Защо коледно дърво може да е алергично

Смърчът (и особено борът) по време на цъфтежа отделя много прашец, който може да се утаи и да остане по клоните. В този случай алергенът може лесно да се елиминира, но когато алергията се появи поради етеричните масла в кората на дървото, си струва да избегнете по-тежките й прояви.

Около 70% от смърчовете в горите са засегнати от гъбични спори. След като такова дърво попадне в топла стая, гъбата започва бързо да расте. Спорите му се разпространяват свободно във въздуха и проникват в дихателните органи. Освен това коледните елхи се третират с агресивни химикали срещу вредители или оцветяват. Учените предупреждават: такива дървета са особено опасни за пушачите, страдащи от бронхиална астма и алергии.

Ако не премахнете дървото и се борите само със симптомите, впоследствие те ще се върнат с по-голяма сила. Можете да получите „имунитет" към алергията за известно време благодарение на антихистамини. Само че лекарят ги приписва само, когато диагнозата е точно установена благодарение на специален кръвен тест за откриване на антитела. В противен случай можете просто да изберете изкуствено коледно дърво.

Причина за алергия могат да станат също спорите на мухъла, които обичат да растат във влажни помещения.

Какво да направите, за да избегнете алергии към коледното дърво

Изтръскайте колкото е възможно по-добре боклука от дървото, преди да го поставите в дома си. После го измийте добре с маркуч в двора или под душа.

Ако в дома ви има влага и съществува риск от мухъл, оставете дървото да изсъхне на топло място в продължение на няколко дни. Ако това не е възможно, можете да го поставите до парното или нагревателя за ден-два. Не забравяйте обаче след това да го пречестите, защото от прекомерния сух въздух ще изсъхне по-бързо.

Ако мухълът наистина обича да се появява в дома ви, напръскайте дървото със смес от вода и малко количество белина. Това убива плесенните спори и премахва мръсотията, като няма да навреди на дървото. Но не го правете, ако имате домашни любимци или деца. И имайте предвид, че хлорът намалява аромата на коледното дърво.

Алергия към изкуствени коледни елхи

Изкуствените коледни елхи също могат да натрупват значителни количества прах и плесени;

Някои материали, използвани за направата на изкуствени коледни елхи, могат да причинят алергичен ринит при особено чувствителни хора;

Преди монтажа измийте изкуственото коледно дърво от прах, а също така се погрижете за чистотата на украсата;

Не забравяйте, че играчките, изработени от стъкло, метал или пластмаса, се почистват много по-лесно от прах, отколкото тези от мека тъкан;

След празниците съхранявайте елхата си на хладно и сухо място, за да предотвратите натрупването на прах или мухъл.