Алергичните заболявания у нас продължават цяло лято, тъй като цъфтежният календар в България трае чак до септември.

Алергията е генетичен дефект на органите, при които реализацията антиген-антитяло, която се образува в отделния орган, няма спирачен механизъм. По този начин в зависимост от това в коя тъкан ще стане тази реализация, се развиват различни заболявания.

Ако срещата е в дихателната лигавица, алергията се проявява като сенна хрема, синузит, бронхит или астма.

Ако срещата е в очите, се развива алергичен конюнктивит.

А когато срещата е върху кожата, се развива или уртикария, или атопичен дерматит.

Каква е разликата между алергия и не алергията в човека? Реакцията, която се проявява, може да е една и съща. Но при не алергията тази реакция трае до една минута, защото има спирачен механизъм в имунната система. Докато при алергията този механизъм не действа и започва отделяне на различни ензими и съставки на кръвния серум, които причиняват т.н. алергично възпаление.

В летните месеци най-често срещана е сенната хрема. Тя започва с конюнктивит и изтичане на обилна водниста течност от носа, към която по-късно се прибавя и кашлица.

Алергията е състояние. Напълно е възможно до 20-та си година човек да не се е срещал с алергена, към който е чувствителен. Това може да е цъфтежът на определена трева например, от който човек получава пристъп от сенна хрема.

Лекарят може да се заблуди и да реши, че се отнася за вирусна или друга посока и да започне лечение с антибиотици или други направления. Това в никакъв случай не трябва да се допуска, защото неразпознатата алергична (сенна) хрема продължава да се развива и може да стигне до спастичен бронхит или бронхиална астма. Които вече са тежки усложнения.

Самите болни в такива случаи също не допускат, че се касае за алергичен пристъп под предлог, че за двайсет и повече години не са имали такива реакции. Това не е основание, защото в детството всеки е боледувал от дискретни за алергия заболявания (спастичен бронхит, атопичен дерматит, субхордален ларингит). Хората не свързват тези заболявания с пристъп от алергия и смятат, че едва ли точно те могат да са алергични.

Както споменахме в началото, заболяването е генетичен дефект, което означава, че някои от роднините на страдащия – майка, баща, баба, дядо, брат или сестра, също имат признаци на алергия.

Затова болният трябва да се разпита всестранно и да се огледат заболяванията и на близките му. До голяма степен точните данни се получават от самия пациент, което зависи и от неговата интелигентност.