Преди години алергиите бяха епизодично заболяване, а днес почти няма семейство, което да няма проблеми с кожата. Почти няма хора, които да не са чували за вителиго, псориазис, екземи и т.н.

Проблемът със заболяванията на кожата е достатъчно важен и сериозен, тъй като човекът е социално същество и това как той изглежда е достатъчно важно нещо.

Когато нещо не е наред с вътрешните органи, ние много често не знаем за какво става въпрос, но когато се появи обрив, или трудно дишане, както има при някои алергии, няма как да не обърнем внимание на себе си.

При кожните заболявания има три основни причини, които водят до появата им:

  1. Проблем с черния дроб – щом има проблеми с кожата, значи е отслабен черният дроб в най-добрия случай, в най-лошия - навярно черният дроб е бил подложен на някакво заболяване, като хепатит например – т.е. възпаление на черния дроб или хипатоз. Хипатозът често сами си го създаваме с непрекъснатите диети, на които се подлагаме.
  2. Проблеми с  червата – защото именно в червата нашите бактерии регулират всмукването на нормална храна. Там битуват различните паразити и бактерии , които приемаме с нечистите ръце, чрез неизмитите плодове и зеленчуци.
  3. Автоимунното състояние на организма.

Кожните заболявания не се лекуват отвън. Т.е. каквито и мехлеми да използваме външно, ще получим само временно облекчаване на  симптомите.

Но ако коригираме всички тези симптоми отвътре, защото какво е тибетската медицина – тя е преди всичко баланс, баланс вътре в организма на всички органи, тогава органите ще се изчистят от натрупаните отрови и после всичко това ще се отрази и на кожата.

Алергията представлява изменение на чувствителността на организма към външните дразнители (алергени) и компонента от собствените тъкани. В резултат на взаимодействието на алергена, който се явява антиген и антителата или сенсибилизираните клетки, се развива алергична реакция.

През последните години се увеличи броят не само на алергичните реакции, но и на тежките състояния с поражения на дихателните органи, кожните и слизестите покривки, ставите, лимфната система и т.н.

Лекарствена алергия: в настоящия момент някои лекари са склонни да предписват голям брой медикаменти (повече от три) от различни фармакотерапевтични групи за лечението на едно заболяване. Този подход често води до злоупотреби при изписването на лекарствени препарати без да се имат предвид механизмите на тяхното взаимодействие в човешкия организъм. Затова и получи названието полипрогмазия.

Копривната треска е най-честото проявление на лекарствената алергия. Това е остро заболяване, свързано с нарушението на проницаемостта на съдовите стени.  Причина за копривната треска могат да бъдат най-различни лекарствени препарати, като аналгин, новокаин, сулфаниламидни препарати, пеницилин, витамини от група В, ваксини, серуми, ферменти, хемодеза, реополиглукин и други.
 Копривна треска може да се предизвика и от хранителни алергени - риба, кокоши яйца, мляко и други, както и от ухапвания от насекоми.
 Развитието на хронична копривна треска е свързано с нарушаване функциите на бъбреците, черния дроб, стомашно-чревния тракт, глистни инвазии, повишена чувствителност към слънчевата светлина и други причини.
 Копривната треска се проявява в бързо развитие (и изчезване) на мехури по кожата и кожни сърбежи.

Отокът на Куинке е друга проява на лекарствената алергия. Това е тежка съдова реакция, която се отличава от копривната треска по пораженията на дълбоките кожни слоеве, подкожната съединителна тъкан и подслизестите тъкани.
Появилият се оток може да предизвика затруднения в дишането (при отичане на гръкляна), нарушаване функциите на стомашно-чревния тракт (симптоми на гастроентерит, апендицит) и други изменения.

Хранителната алергия е алергична реакция на действието на хранителни алергени. Тя може да възникне след употреба на пълномаслено мляко, яйчен белтък, риба (треска, судак и други), морски и речни раци, житни и бобови култури, ягоди, орехи, цитрусови, шоколад и други продукти. Алергичната реакция се появява всеки път след хапване на хранителния алерген, като изразеността на реакцията зависи от концентрацията на антитела в кръвта на човека.
При хранителна алергия се появяват признаци на поражение на стомашно-чревния тракт.
Някои хора имат склонност да реагират на света около тях: на полените, бурените и дърветата, животните, растенията и дори на храната, която ядат.
Този вид алергия може да развиете във вид на кожни поражения (копривна треска, отоци и обриви), на носа и ноздрите (секрети от носа, сълзи в очите, запушване на носа), на стомашно-чревния тракт (спазми, диария или запек), на скелетно-мускулната система (болки в ставите и ограничаване на тяхната подвижност) или на главата (главоболие, депресии, възбудимост, сънливост, безсъние или раздразнителност).
 Проявите могат да бъдат различни, но причината е само една - вие изпадате в това състояние в резултат на нещо, което сте яли или пили. Някои хранителни алергени са доста очевидни: вие похапвате ягоди и се изривате. Причината е на повърхността. Но най-често е необходимо продължително време, за да изясните причината на алергията, защото повечето продукти, които ядем, включват голям брой компоненти, всеки от които може да предизвика алергичен синдром.


Когато  започваме да се борим с алергиите с продуктите на Тянши всеки почистващ препарат трябва да се дава постепенно – пиеш 3 дни чай, няма реакция -продължаваме с него и добавяме нещо ново – двойна целулоза или хитозан и така постепенно въвеждаме отделните препарати. Защото, ако човекът има алергия и тя се прояви към някои от тези продукти, първо ще се откаже и второ, може да се появи полиалергия.

Първи етап:

  1. Антилипиден чай - 1 пакет на 1 литър. Ако е много силна алергията, започваме от 10 минути запарка и постепенно стигаме до 40 минути;
  2. Дайджест – две таблетки след хранене, които решават въпроса с дисбактериозата;
  3. Калций – супер – или калций за мозъка  - 1 час преди сън.

Приемат се минимум 40 дни

Ако човекът страда от дисбактериоза, тогава този етап трябва да продължи 2 месеца.

Втори етап:

1. Антилипиден чай – 1 пакетче се запарва в 1 литър гореща вода и се пие през целия ден;

2. Цинк – нормализира хормоналния фон, имунния фон. Пият се по 2 капсули 2 пъти на ден;

3. Вейкан - витамин А и витамин Е. Приема се 1 капсула на ден, сутринта;

4. Калций – 1 пакетче на ден.

Калцият и цинкът трябва да се приемат с разлика от половин час.

Вторият етап продължава задължително 3 месеца.

Трети етап:

  1. Спирулина - от 3 до 8 капсули дневно. Продължителност на приема е 3 месеца.
Николина Атанасова
тел. 0887 612100