Почти 20% от населението по света в едно или друго време от живота си страда от умерена зимна депресия, която в наши дни често се нарича „сезонно афективно разстройство“.

Проведените досега няколко изследвания по темата разглеждат връзката между смяната на сезоните и функционалната активност на главния мозък.  Френски учени от университета в Лиеж потвърдиха, че тази корелация зависи от сезона.

Учените проверили някои параметри на активност на главния мозък при трийсет участници в изследването им. Те оценявали вниманието и работната памет във времето, когато мозъчната активност на участниците се измервала с помощта на магнитно-резонансна томография. Експериментът бил повтарян в продължение на няколко месеца поред.

Резултатите потвърдили очакванията – активността на мозъка била максимално висока през юни и минимална през декември. Докато работната памет била най-производителна през септември и най-слаба през март.

Учените признават, че им се налага да отговорят на още един важен въпрос – кое предопределя разликата между външните фактори (продължителност на слънчевия ден) или вътрешни биологични ритми? Отговорът засега е неизяснен. Но едно е сигурно – изучаването на „сезонността на човешкия мозък“ е положително начало.