Днес животът в Австралия ни напомня какъв беше този континент до 50-те години на миналия век, когато тук нямаше туристи и животът течеше премерено, разказват кореспонденти на ТАСС. Хиляди посетители изчезнаха от улиците на градовете, щракването на камерата на площада в близост до операта в Сидни не се чува, а силните звукови сигнали на круизни лайнери не огласяват градския залив. Австралийският министър на здравеопазването Грег Хънт нарече страната си "най-доброто място на земята за оцеляване от пандемия." И това е много вярно. Без да обявява карантина и да не затяга прекалено много социалните ограничения, правителството постигна основното - кривата на растеж на броя на случаите от COVID-19 уверено се понижи.

Мекото лято в Австралия беше заменено от необикновено топла и слънчева есен. Свикнали да прекарват много време на улицата, не е лесно за австралийците да седят у дома, обаче това не се изисква от тях. Да, властите препоръчват да не излизате от къщата без особена причина, но те включват разходки в паркове и плажове, риболов, физическо възпитание и, разбира се, разхождане на кучета. Можете да посетите търговски центрове, които не се затвориха дори през периода на рязко увеличение на броя на пациентите, но спокойно, без да се присъединявате към шумни компании. Единственото изискване на властите, което днес буквално преследва австралийците, е да поддържат социална дистанция.

Ресторантите и кафенетата остават отворени, но не можете да останете на масите, а храната и напитките вземате за вкъщи. Общественият транспорт работи както обикновено, само седалката на водача и няколко пътнически седалки отпред са оградени с черна и жълта лента, а върху стъклото вече има познати плакати за спазване на разстояние от 1,5 метра. Паниката, която обхвана супермаркетите в средата на март, утихна, а оризът, макароните, консервираните храни, а на някои места тоалетната хартия се върнаха по рафтовете. Животът почти се върна в предишния си коловоз, но засега без кръчми, магазини за сувенири и туристи.

Австралийските власти приеха коронавируса много сериозно много преди СЗО да го обяви за пандемия. Това не е изненадващо, защото ако това, което се случи в САЩ, се беше случило тук, държавата, изцяло окупираща континента, щеше да се превърне в чумен кораб, от който просто няма къде да бяга. Затова премиерът Скот Морисън през януари реши да се подготви възможно най-бързо за най-лошия сценарий с хиляди пациенти и сриваща се здравна система, а през февруари затвори границите. Тези действия определено донесоха ползи.

Днес Австралия е готова за епидемия, която няма да се случи тук. В отдалечените райони се появиха болници, сглобени от контейнери, но оборудвани с всичко необходимо, включително вентилационни устройства, производството на които бързо започна в страната. Държавата убеди частните болници да осигурят своите съоръжения за лечение на инфекциозни пациенти, ако има такива, и получи 35 хиляди допълнителни легла във всички градове на континента.

Парите бяха осигурени от бюджета, за да се върнат на работа 40 хиляди пенсионирани лекари и да се открият нови работни места за 75 хиляди медицински сестри и 105 хиляди санитари, които австралийските университети вече обучават по съкратена програма.

Страната сякаш остана в режим на готовност, готова да се включи във всеки един момент, но властите положиха всички усилия да гарантират този момент изобщо да не настъпи и изглежда, че са успели.