Авокадото е богато на ценни хранителни вещества. Плодът съдържа 33% от препоръчваната дневна норма на витамин с, 53% от дневната норма на витамин К, 28% от калия и много още хранителни вещества, като витамин Е, съединения на мангана, магнезия и други микроелементи.

Един плод авокадо съдържа огромно количество фибри – 13 грама, което е почти 50% от дневната норма хранителни влакна. Това е много повече целулоза, отколкото могат да ни дадат които и да са от другите плодове, затова авокадото е един от най-добрите избавители от запек.

67% от мазнините на авокадото са мононенаситени, 16% - полиненаситени и само 15% се отнасят до класа на наситените мазнини. Основа на мононенаситените мазнини в авокадото е олеиновата киселина, която може да предотврати развитието на редица сериозни заболявания, като сърдечно-съдовите например.

В изследване, публикувано в научното издание Lipids in Health and Disease, учените открили, че олеиновата киселина в авокадото може да обърне негативните последствия от възпалителните процеси при пациенти със захарен диабет.