Имате високо кръвно? Футболът е този, който може да ви спаси. Ефектът от него е толкова голям, колкото и хапчетата за смъкване на кръвното налягане, твърдят датски учени, наричайки тренировките футболен фитнес. Тези тренировки намаляват и процента на мастните тъкани и укрепват костната система.

Учени от Университета на Южна Дания тествали 31 жени с високо кръвно на възраст между 35 и 50 години, като им предложили да започнат едночасови тренировки два-три пъти седмично в продължение на година.

Резултатът от тренировките се отразил позитивно на състоянието на дамите, като кръвното им се понижило с 9 мм от живачния стълб, телесната маса се редуцирала с 3,1 килограма, а нивото на триглицеридите намаляло с 0,3 mmol/L. Едновременно с физическите показатели се увеличила и костната маса на дамите със 70 грама.

Резултатите дават основание на учените да твърдят, че футболът е прекрасен начин за лечение и предотвратяване на редица заболявания, включително сърдечно-съдови и диабет тип 2. Главното е да се фокусирате не върху нарастване на силовите показатели, а върху социализацията с другите съотборници, здравето и веселието, съветват учените.