Съвременните хора прекалено дълго седят в работата. Това води до хронични заболявания, понижение на когнитивните показатели и психичното натоварване. Знаем го почти всички, но въпреки това рядко намираме време и воля да се движим в свободното време.

Решението на проблема? Измислиха го американски учени от университета в Айова. Става дума за известния на всички спортуващи велотренажор, само че в портативен вариант, който се поставя под работната маса, пише Zee News.

Експериментът на учените показал, че работниците, които често въртят педалите на офисния велотренажор, смъкват килограми и споделят за повишаване на концентрацията. Такива работници по-рядко излизали и в болнични.

Дизайнерите трябвало доста да поумуват над чертежите, за да постигнат оптимално полезния и удобен вариант на офисен велоергометър. Освен дизайна, ергономичността и удобствата, те взели предвид и проблема с безопасността.

Единици се осмеляват да афишират тренировките по време на работа. Заради това дори в офиса да е монтирана бягаща пътека или обикновен велотренажор, те рядко ги използват. Докато компактната версия на тренажора изглежда далеч по-привлекателно за такива служители.

Пилотните изпитания на портативното устройство продължили 4 месеца. В тестването им участвали 27 души със седящ начин на работа. В края на експеримента 70% от тях продължили да ползват портативния велотренажор, като споменатите ефекти били видими за всички.