Учени от университета в Бирмингам предлагат отделни храни да се обогатят с витамин D. По-специално, според тях, на изменения мож да се подложи пшеничното брашно. Това позволи да се намали умората, мускулните болки и риска от сърдечна недостатъчност, съобщава EurAsia Daily.

Известно е, че витамин D се произвежда под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Той е свързан с процеса на абсорбция на фосфор, калций и с обмяната на веществата. Заради недостиг на витамин D се развиват дегенеративни процеси в костната тъкан, възпаление и диабет. Поямямат се и рахит, депресия и слабост. И ако в слънчеви страни ситуацията с витамин D в кръвта на хората не е толкова критична, то в страните с малък брой слънчеви дни в годината често диагностицират дефицит.

Например, е установено, че поради метеорологичните условия един от петима хора във Великобритания страда от недостиг на витамин D, особено през периода от октомври до април. Ето защо е препоръчително да добавите този витамин в най-популярните храни, препоръчват учените.